jacky 發表於 2012-11-29 11:48

學友多心 國產阿雪三揀一→peige 於 2004-12-14 09:10:23

發表者: peige 於 2004-12-14 09:10:23 (209 人閱讀過)

學友多心 國產阿雪三揀一
12月 14日 星期二 03:00 更新

【東方日報專訊】投資超過一億元的張學友音樂劇《雪狼湖》(國語版)將於平安夜在北京首演,然後在內地巡迴演出,四月才於香港登場。昨日學友率領陳潔儀、五十位內地演員在深圳綵排,正式公布陳潔儀飾演「玉鳳」,不過女主角「寧靜雪」誰屬卻仍未落實。

不考慮香港演員

昨日記者到深圳探班,對於女主角「寧靜雪」的人選,曾先後傳出過孫燕姿、莫文蔚和許慧欣,對此學友說:「孫燕姿同莫文蔚都冇接觸過,而許慧欣有排練過,佢有興趣做,但佢中文唔好,如果將來時間可以配合,都會搵佢做。」由於是國語版《雪狼湖》,學友沒考慮找香港女藝人飾演「寧靜雪」,他說:「一直有三個內地女演員排練緊『阿雪』角色,有個唱得好,有個跳得好,有個做得好,會睇最後邊個表演最成熟,就由邊個做,可能唔同地方有唔同人選,我唔想畀佢太大壓力,亦唔想女主角變焦點。」

至於為何不用知名度較高的陳潔儀?學友解釋:「佢冇講過要做『阿雪』,陳潔儀做番『阿鳳』最簡單,其實兩個女主角戲份好平均,再次同陳潔儀合作,更加冇困難。」

今次演員大部分是內地人,學友卻和他們合作愉快,還忙偷閒踢毽子增進感情。由於近日天氣轉變,學友患上感冒,流鼻水兼打噴嚏,頸膊均感痠痛,不過學友堅定地說:「我唔驚,到時一定唱得好,到呢一刻我都唔係好緊張,今次自己要兼顧好多,包括戲、走位、舞、歌詞,開始時都有擔心自己可唔可以應付,但到正式公演時,自己只做演員,絕對可以勝任,信心大。」

老狼老鳳續前緣

陳潔儀對再次獲邀演出「玉鳳」一角感到開心,更覺是一種緣分。她指和張學友再合作感覺很正,還笑言學友變了「老狼」,自己變了「老鳳」。

由於今次有五十位內地演員參與演出,大會特別頒發多個獎項以資獎勵,當中得獎者包括有主唱《煙花燙》(張國榮(新聞 - 網站 - 圖片)前經理人陳淑芬為紀念哥哥而作的歌曲)的黃敏豪、貌似劉德華(新聞 - 網站 - 圖片)的林奕衡及在今年連奪四個頒獎禮新人獎的周岭等。

頁: [1]
查看完整版本: 學友多心 國產阿雪三揀一→peige 於 2004-12-14 09:10:23