學 友 投 資 輸 到 唔 清 唔 楚→chiasan 於 2009-01-23 11:21:23

發佈者: jacky | 發佈時間: 2012-11-29 13:40| 查看數: 1082| 評論數: 0|帖子模式

發表者: chiasan 於 2009-01-23 11:21:23 (259 人閱讀過)

20090122 香港蘋果日報

張 學 友 、 鄭 欣 宜 和 王 祖 藍 前 晚 到 MCL 將 軍 澳 戲 院 , 出 席 開 幕 典 禮 以 及 《 超 級 零 零 狗 》 首 映 禮 。 張 學 友 強 調 自 己 投 資 方 面 是 有 損 手 , 但 他 不 知 損 失 的 實 質 數 字 , 他 指 自 己 投 資 的 基 金 相 當 穩 陣 , 但 復 出 不 是 為 了 撲 水 。

金 融 海 嘯 席 捲 全 球 , 就 連 歌 神 張 學 友 都 成 為 雷 曼 苦 主 之 一 , 有 指 他 慘 蝕 4,000 萬 , 故 09 年 要 全 面 復 出 拍 戲 、 出 碟 及 登 台 撲 水 。 學 友 前 晚 與 鄭 欣 宜 和 王 祖 藍 到 將 軍 澳 出 席 3D 動 畫 《 超 級 零 零 狗 》 ( Bolt ) 首 映 禮 , 學 友 為 復 出 撲 水 一 事 作 澄 清 , 他 說 : 「 我 冇 一 條 實 數 蝕  幾 多 , 總 之 唔 係 全 副 身 家 , 只 係 一 部 份 , 全 世 界 投 資  人 都 有 影 響 , 唔 係 得 我 一 個 。 我 係 買 基 金 , 唔 郁 佢 都 好 放 心  , 除 非  公 司 執 晒 笠 啦 。 」

「 蝕 就 個 個 都 蝕 」

學 友 又 指 今 年 復 出 不 是 為 撲 水 , 表 示 工 作 不 是 全 部 為 錢 , 他 說 : 「 我 做  唔 係 因 為 錢 , 呢  工 作 係 計 劃 之 內 。 」 再 問 學 友 投 資 損 手 , 會 否 封 利 是 都 少 了 ? 他 說 : 「 利 是 都 係 咁 多 , 唔 會 多 唔 會 少 , 報 道 話 我 蝕 錢 唔 係 假 , 但 撲 水 就 唔 係 真 , 蝕 就 個 個 都 蝕 , 我 唔 會 唔 開 心 。 」

此 外 , 欣 宜 透 露 與 學 友 合 唱 電 影 主 題 曲 , 感 到 很 榮 幸 , 她 透 露 見 到 學 友 緊 張 到 出 汗 。 早 前 有 報 道 指 欣 宜 與 劉 家 昌 不 和 , 故 缺 席 對 方 新 碟 記 者 會 , 她 解 釋 說 : 「 劉 老 師 冇 手 提 電 話 , 每 次 都 係 甄 珍 搵 我 , 大 家 都 知 大 家 忙 , 老 師 唔 係 一 個 小 器  人 。 」

下 月 19 日 是 沈 殿 霞 逝 世 一 周 年 , 欣 宜 表 示 由 於 有 工 作 在 身 , 未 能 返 加 拿 大 拜 祭 媽 咪 , 她 說 : 「 我 當 日 會 食 齋 同 埋  屋 企 悼 念 佢 , 媽 咪 畀 我  感 覺 仲 好 近 , 我 有 時 諗 起 都 會 喊 , 不 過 唔 會 好 似 之 前 喊 得 咁 犀 利 。 」 欣 宜 又 透 露 九 龍 塘 的 寓 所 已 賣 出 。
採 訪 : 何 永 寧   攝 影 : 黃 偉 雄

1.全 面 復 出 的 張 學 友 ( 右 二 ) , 前 晚 與 欣 宜 ( 中 ) 和 王 祖 藍 ( 左 二 ) 宣 傳 他 們 配 音 的 動 畫 電 影 。
2.
學 友 表 示 不 知 自 己 在 金 融 海 嘯 中 輸 了 幾 多 錢 。

最新評論

【分享到…】
【學友新聞】
87首次演唱會黑膠復刻 張學友兌現37年前承諾
87首次演唱會黑膠復刻 張學友兌現37年前承諾 2024-10-05 樂聚此地 / 三點水, 音樂 ...
張學友聲帶感染紅腫 宣佈取消3場演出發長文道歉
張學友聲帶感染紅腫 宣佈取消3場演出發長文道歉 2024/07/25 中時新聞網 史晏寧 63歲 ...
《海關戰線》謝霆鋒打得未盡興 張學友專注唱歌告別動作片
《海關戰線》謝霆鋒打得未盡興 張學友專注唱歌告別動作片 明報 2024年07月04日 【明 ...
張學友合作謝霆鋒為《海關戰線》獻新曲
張學友合作謝霆鋒為《海關戰線》獻新曲 2024/06/28 中國時報 尤嬿妮 「歌神」張學友 ...
張學友重返大銀幕 唱真實自白
張學友重返大銀幕 唱真實自白 自由時報 2024/06/28 05:30 〔記者陽昕翰/台北報導 ...
張學友:演《海關戰線》是因為謝霆鋒 也是還人情
張學友:演《海關戰線》是因為謝霆鋒,動作戲他比較遷就我 搜狐娛樂 2024-06-24 21:1 ...
海關戰線|張學友讚霆鋒做動作指導無得彈 感慨身體未痊癒
海關戰線|張學友讚霆鋒做動作指導無得彈 感慨身體未痊癒 am730 2024-06-24 21:50:47 ...
張學友獲第45屆十大中文金曲 優秀流行華語歌曲獎金獎
Yahoo 娛樂圈 2024年6月23日週日 由香港電台主辦的《第45屆十大中文金曲》頒獎禮於今 ...
張學友末場演出 病毒依舊不放過他 相約2025年再見
張學友末場演出 病毒依舊不放過他 鏡文學 陳于嬙 2024年6月16日 週日 張學友《60+》 ...

手機版 | 文字版 | 【學友熱】Jacky Fever Club   

GMT+8, 2024-10-7 01:22 , Processed in 0.225047 second(s), 26 queries .