jacky 發表於 2012-11-29 13:39

學友:講十幾年講到口臭!統一樂壇頒獎禮難實現→chiasan 於 2009-01-20 21:12:04

發表者: chiasan 於 2009-01-20 21:12:04 (321 人閱讀過)

200901120 成報

貴為名譽大使的張學友昨日出席在迪士尼舉行的「福到滿城賀金牛」,與穿上新年服飾的米奇齊齊擊鼓迎新歲,吸引數百市民圍觀,又播出他主唱的《尋福》。及後他又與動畫《超級零零狗》的兩位主角零零狗及貓貓在「家福」的圓藝裝飾前留影,向市民拜個早年。<採訪>丘紅<攝影>鍾偉茵

學友透露,今年會留港過年,昨日亦覺得很有過年氣氛。問及會否帶兩個女兒來玩?「睇?佢?乖唔乖啦!不過佢?就好少唔乖?!」前晚他現身港台頒獎禮獻花給「金針獎」得主林夕,他指對方是個很重要的填詞人,自己是去支持和表示謝意,「好多歌都係佢填?,我唱?首歌都係佢揀。」對於林夕希望將廣東歌申請為世界文化遺產?他笑說:「都好?!睇?點樣幫到佢,出多兩隻廣東碟唔知幫唔幫到!」

不團結變成一盤散沙

今年的樂壇頒獎禮不斷出現杯葛新聞,他認為這樣不是太好,大家應團結一致。他於十年前已提議將眾頒獎禮歸納為一,但始終未能實現心願,他無奈地說:「都講?十幾年,講到口臭!始終要集中?,團結?先可以愈來愈好,依家分散晒,結果係大家都見到?。」他呼籲大家應以大局為重,如今的頒獎禮已成為宣傳活動就不大好。他謂:「我之前係最有可能改變時出過聲,都無法改變事實,依家就更加無人聽我講,作為樂壇一分子我覺得好可惜。」他認為,樂壇要團結才能壯大,不然就像一盤散沙般。「呢個頒獎禮就畀呢個,?個就揀另外一首金曲,如果我係街外人睇到都覺得無用,好多藝人可以再好?,?金曲真係可以叫金曲。」

拍小製作電影過戲癮

牛年將至,屬牛的他犯太歲,他反問應該如何化解,自己的新年願望是希望百業興旺,成個市道好些。本身就希望家人和自己都身體健康,亦會盡力令他們開心。此外,3月底他將拍攝一部電影,他笑謂只是小製作,因為大製作通常要往內地拍攝數個月,自己只是想過過戲癮,在香港拍攝已足夠。年底他將推出新唱片,但仍未決定廣東還是國語碟,預計2010年中會舉行演唱會。

http://www.singpao.com/20090120/photos/m945121.jpg' align='left
頁: [1]
查看完整版本: 學友:講十幾年講到口臭!統一樂壇頒獎禮難實現→chiasan 於 2009-01-20 21:12:04