jacky 發表於 2012-11-29 13:03

學友認與兄長「無偈傾」→minimini 於 2007-03-16 16:54:24

發表者: minimini 於 2007-03-16 16:54:24 (341 人閱讀過)

【本報訊】(記者 李思穎)張學友當年為嗜賭的兄長張學智還債而反目,及至最近父親喪禮上兩兄弟在靈堂碰頭,但見兩人沒有交談,關係仍僵,昨日學友到電台為唱片宣傳,對於與兄長關係以「又係咁」形容,更透露兄長仍有債務在身,堅稱不會為兄長還債,免得債主受到誤導,言語間可見兩人關係尚未修好。

學友坦言半年前已經見過哥哥,至於目前的關係如何?他說:「都係咁,之前報道無誇張,我瓊係無特別傾偈,唔知有什麼話題,一來少見,而且都唔知佢狀況點。」

重申絕不代還債

是否已原諒哥哥?「無話原唔原諒,我無資格原唔原諒原佢,剩係覺得每個人有自己選擇行的路,佢唔係細路仔 ,大家差不多都半百歲,做事要負責任,既然是自己選擇的路,不論屋企人或朋友也好,勸唔到都無法子,教唔到都無法子。(哥哥是否已痛改前非?)唔知道,佢辦完父親既喪事後又走了,以我所知佢仲有債務問題未解決。(還會繼續幫他嗎?)無得幫,經驗所得,如果幫只會發放錯的訊息畀借錢給他的人,我已經同媽咪商量過,爸爸生前都有商量過,決定不會幫他還債 。」

肥姐半年後可復工

回港後的學友,也有致電問候肥姐,學友透露肥姐無事,外間不要作出太多無謂的揣測,目前肥姐的進展情況穩定,今次返港主要是方便香港的醫生照顧得更好,加拿大始終不及香港方便。(會否去探望肥姐?)傳媒跟得咁貼,我唔想阻礙佢休息,醫生叫佢好好休息的話,半年後便可以復工。

■張學友細說與兄長的關係,仍然無限感慨。
頁: [1]
查看完整版本: 學友認與兄長「無偈傾」→minimini 於 2007-03-16 16:54:24