jacky 發表於 2012-11-29 12:59

學友錫身唔再搵命博→於 2007-02-06 19:53:20

發表者: jacky 於 2007-02-06 19:53:20 (248 人閱讀過)

學友錫身唔再搵命博 (2007-02-06 06:05:01)

【東方日報專訊】引頸企盼五年,亞洲天王張學友的世界巡迴演唱會即將揭幕,學友無意再破當年的百場紀錄,因為時勢已變,他笑說:「搵食,唔係搏命,錢係搵唔晒。」不過就自爆為了個唱變得好大食!

《學友光年世界巡迴演唱會07》將於農曆年初一(18號)在美國拉斯維加斯揭幕,並宣布學友的世界巡迴演唱會國際官方網站正式啟動。昨日學友一身金光閃閃出席記者會,吸引近百傳媒代表到場,負責製作學友的國際官方網站是黃霑兒子黃宇瀚,學友又找來好友葛民輝為其個唱設計連串紀念品。

香港站則於八月在紅館舉行,檔期排至八月已經有五十六場。學友在95—96年度舉行了一百場巡迴演唱會,問他可有計劃破紀錄?他說:「又冇喎,時特登為做一百場而做,好辛苦,依家唔同以前,一百場平均三日一場,幾乎三分二時間唔香港,我都要兼顧屋企。(賺錢喎!)搵食,唔係搏命,錢係搵唔完。」

義賣貴飛支持環保

忙於為個唱排練的學友,每日跳足十個鐘,並自爆變得好大食,他笑說:「唔食唔得冇力跳,晏晝要食兩個即食麵,肥番先可以瘦嘛。(操腹肌未?)我不嬲都有腹肌,唔係唔知呀!」學友透露每站演唱會都會捐出四張貴賓座位放上網作慈善拍賣,收益撥捐中國進行環保工作的非牟利團體,學友說:「我有細路仔,要為下一代小朋友想。」

此外,談到陳慧琳早前炮轟唱片公司未盡全力,跟陳慧琳同公司的學友說:「依家一間公司點幫得你咁多,公司都要睇住盤數去做,唔可以似以前洗腳唔抹腳,歌手真係靠自己。」

採訪:劉欣梅

張學友在捐出的貴賓門票上親筆簽名作網上慈善拍賣。
頁: [1]
查看完整版本: 學友錫身唔再搵命博→於 2007-02-06 19:53:20