jacky 發表於 2012-11-29 12:53

學友Eason 棟篤笑掀高潮→於 2006-10-23 13:09:56

發表者: jacky 於 2006-10-23 13:09:56 (414 人閱讀過)

學友Eason 棟篤笑掀高潮 (2006-10-23 05:05:00)

正東唱片慶祝成立10周年,前晚在紅館舉行「我至愛演唱會」,旗下歌手張學友、陳奕迅(Eason)、陳慧琳(Kelly)、陳小春等晒冷上陣外,就如剛離巢的許志安、還有校長譚詠麟(阿倫)都俾面捧場。Kelly以一姐身份打頭陣,學友與Eason合唱壓軸掀起全晚最高潮。

全體歌手開場演唱雜錦歌,演唱會進行大半仍未見學友出場,觀眾一直在期待,冷不提防在林苑演繹《我真的受傷了》後半部時,學友突然出現接捧唱畢整首歌,全場觀眾哄動;林苑緊張得跟學友說:「你係我童年時代偶像,今日合唱我終於夢想成真。」學友尷尬地說:「咁即係依家唔係啦!」

觀眾叫醒湊仔公

Eason上台即笑問學友:「呢個時間唔係應該覺咩?你(觀眾)一齊叫醒學友。」全場歡呼拍掌,學友笑說:「唔好咁大聲,我個女!」之後兩人開始棟篤笑,指他們一個是新藝寶、一個是上華,正東10周年跟他們有何關係?學友表示本想致電叫當年正東阿頭黃高(Paco)到來,但Paco醉了來不到。講到湊女經,學友自認是棟篤笑外最拿手的一環,Eason說:「我湊女經驗尚淺,你湊十幾年啦!」學友扮驚叫Eason不要爆他的秘密,然後兩人你一言我一語大講笑話。

享受經理人小康之家

除學友和阿倫外,其他歌手都有出席慶功宴。Eason和學友的合作最受歡迎,他笑說:「梗係,你當學友流,當佢唔係歌神?」雖然兩人談過合作開演唱會,但各有各忙,未來一年仍未能成事。另外,有雜誌報道Eason和經理人陳家瑛關係決裂,約滿後改由太太徐濠縈做經理人,他說:「到時到候就會有咁新聞,又想考我EQ!老婆咁瘦照顧個女已經好辛苦,做個女經理人已經夠,冇時間做其他。」他正式否認:「合約都未滿,根本冇咁事。我諗搵唔到一位好似陳家瑛咁好經理人,佢工作上安排得好好,我好享受呢種小康之家工作方式,我合作好愉快。」

頁: [1]
查看完整版本: 學友Eason 棟篤笑掀高潮→於 2006-10-23 13:09:56